aaa21

We proberen de impact van onze producten te verlagen door op zoek te gaan naar alternatieve en duurzamere grondstoffen.

Wil je in vogelvlucht zien hoe en waar de sterke biologisch katoenen romper van HEMA wordt gemaakt? Kijk dan hier de film!

 

 

Wil jij in een katoenveld te staan? Ervaren hoe het is om in een textielfabriek te werken? Wil je zien welke reis de romper aflegt in ons distributiecentrum? Kijk dan hier de hele reis van onze biologisch katoenen romper op een 360 graden manier. Door het gebruik van je mobiele telefoon en een VR bril krijg je de beste ervaring. Als dit niet lukt, zet de video groot aan en klik met je muis door het scherm!

0%
duurzaam katoen
0%
van onze hout, papier en bamboeproducten zijn FSC© gecertificeerd
0%
van onze verse vleeswaren voldoet sinds 2018 aan Beter Leven 1 ster

grondstoffen en materialen

De grondstoffen en materialen die we gebruiken voor onze producten hebben impact op de wereld om ons heen. Daarom is het van belang dat we weloverwogen keuzes maken. Om dit te waarborgen, stelden we een duurzaamheidsbeleid op voor de meest gebruikte grondstoffen en materialen die we in onze producten gebruiken. Door ons te focussen op grondstoffen waar we veel gebruik van maken, kunnen we een grotere impact maken. De belangrijkste grondstoffen waar we doelstellingen op hebben zijn plastic, katoen, hout, papier, koffie, thee, cacao, vis en palmolie. Daarnaast hebben we de ambitie om ook andere grondstoffen duurzamer in te kopen.

Zie je een groen blaadje op de verpakking van een HEMA artikel? Dan weet je dat we voor dit product duurzamere grondstoffen hebben ingekocht die het milieu zo min mogelijk belasten en zijn geproduceerd volgens standaarden voor arbeidsomstandigheden en dierenwelzijn. Je vindt het groene blaadje op de verpakkingen van textiel – en hardwaren producten. Ook onze food producten worden met de grootste zorg geproduceerd, dat zie je terug aan de bekende keurmerken.

katoen

Al het katoen bij HEMA is vanaf nu 100% duurzaam ingekocht. Het katoen dat gebruikt wordt in, zowel in kleding als in woontextiel, is vanaf vandaag ingekocht volgens één van de drie duurzaamheidsstandaarden; Better Cotton Initiative (BCI) en biologisch gecertificeerd katoen via Organic Content Standard (OCS) en de Global Organic Textile Standard (GOTS). HEMA loopt hiermee voorop op de markt én haar gestelde doelstelling voor 2020.

Duurzaam Katoen

Vorig jaar kochten we 4,4 miljoen kilo Better Cotton in waarmee BCI bijna 5.500 boeren kon trainen in duurzamere landbouwmethoden. BCI meet de verbeteringen van boeren die aangesloten zijn bij dit initiatief ten opzichte van vergelijkbare boeren die niet aangesloten zijn. Door de training verbruikten boeren, in het seizoen van 2015-2016, in China 26% minder water voor irrigatie en in India 20% minder pesticiden dan vergelijkbare boeren. Op katoenproducten die we als Better Cotton inkopen staat het Duurzaam katoen of Responsible Cotton logo. Kijk voor meer informatie op www.bettercotton.org.

Biologisch Katoen

Het biologische katoen dat we in ons assortiment gebruiken is door een van de twee wereldwijde standaarden gecertificeerd. Dit zijn de Organic Content Standard (OCS) of Global Organic Textile Standard (GOTS). Deze producten zijn te herkennen aan het Biologisch katoen of Organic Cotton logo. Bij biologische landbouw is het gebruik van chemische middelen uitgesloten. Dit is beter voor katoenboeren en het milieu. Biologisch katoen is bijvoorbeeld terug te vinden in onze basic T-shirts en sokken.

plastic/polyester

Plastic is bijna niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Vanaf halverwege de twintigste eeuw is het gebruik van plastic explosief gegroeid. Dat komt doordat het veel goede eigenschappen heeft en daardoor breed wordt toegepast. Plastic heeft helaas een keerzijde: het is niet natuurlijk afbreekbaar en kan schade toebrengen aan het milieu. Daarnaast wordt het meeste plastic gemaakt van aardolie, een niet hernieuwbare bron. Met een groeiende wereldbevolking zal de consumptie van plastic de komende decennia toenemen. Omdat HEMA ook gebruik maakt van plastic, hebben we de verantwoordelijkheid om er spaarzaam mee om te gaan. Om dit te borgen hebben we doelstellingen gezet voor het plastic dat we gebruiken in onze producten en verpakkingen.

Je vindt plastic terug in onze hardwaren en als polyester in kleding. Daarnaast maken we onderscheid tussen producten voor eenmalig gebruik, zoals rietjes, roerstaafjes, wattenstaafjes en confetti en producten voor langdurig gebruik, zoals speelgoed en opbergdozen. Voor plastic producten voor eenmalig gebruik hebben we de doelstelling om uiterlijk in 2020 duurzamere alternatieven te vinden waar mogelijk. Hiermee willen we voorkomen dat plastic voor eenmalig gebruik als zwerfvuil in het milieu terechtkomt. We zijn eerder en ambitieuzer dan de Europese regelgeving op wegwerpplastic die in 2021 van kracht zal zijn. In 2018 hadden we 9 assortimentsgroepen met plastic producten voor eenmalig gebruik in ons assortiment.

Een voorbeeld van hoe we eenmalig plastic gebruik willen reduceren is door hergebruik te stimuleren. In december 2018 konden HEMA-klanten sparen voor een herbruikbare koffiebeker. Met deze of een eigen beker krijg je 25 cent korting op warme dranken bij alle HEMA take aways. Voor producten van plastic of polyester, zoals hardwaren en kleding hebben we als doel gesteld om uiterlijk in 2025 alleen nog maar gerecycled of hernieuwbare alternatieven te gebruiken.

doelstellingen
  • In 2020 een duurzamer alternatief voor plastic producten voor eenmalig gebruik
  • In 2025 100% gerecycled of hernieuwbaar materiaal voor plastic of polyester producten
  • In 2025 25% reductie van plastic consumentenverpakkingen

Door een duidelijk beleid en bijbehorende ambities neer te zetten op drie niveaus; producten voor eenmalig gebruik, langdurig gebruik en verpakkingen, verwachten we een wezenlijke bijdrage te kunnen leveren aan het reduceren van plastic en het beter geschikt maken van plastic voor recycling. Om ons beleid te onderstrepen hebben we in februari 2019 het Plastic Pact, een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ondertekend. Door te ondertekenen willen we met andere bedrijven in Nederland universele oplossingen vinden voor specifieke gezamenlijke plastic uitdagingen.

hout/papier

In 2022 willen we dat 100% van onze hout- en papierproducten van verantwoord bosbeheer afkomstig is. Dat betreft een breed assortiment aan producten, waaronder notitieboekjes, zakdoekjes en fotolijsten. We hanteren daarbij de standaarden van het Forest Stewardship Council (FSC). Deze standaard garandeert dat er geen illegale kap plaatsvindt en dat de ecosystemen van de bossen waar het hout gekapt wordt behouden blijven. Inmiddels draagt 55% van onze hout- en papierproducten het FSC®keurmerk.

Meer weten? Kijk op www.fsc.nl

cacao

Bij HEMA vinden we het belangrijk dat de grondstoffen die we gebruiken duurzamer ingekocht worden. Daarom vind je bij HEMA 100% UTZ gecertificeerde cacao. Door de inkoop van UTZ-cacao ondersteunt HEMA duurzame landbouw in West-Afrika. Het UTZ-keurmerk op onze chocolade betekent dat de cacaoboeren training krijgen om betere landbouwmethodes te gebruiken. Daarnaast wordt er gezorgd voor goede arbeidsomstandigheden voor medewerkers en wordt er op een verantwoorde manier omgegaan met het milieu.

Het UTZ-keurmerk helpt HEMA om een positieve impact te hebben in de gebieden waar cacao groeit en geoogst wordt.

Bekijk hier het gehele chocolade assortiment

melk

We hebben de ambitie om in 2020 minstens weidemelk of biologische melk te gebruiken voor al onze zuivelproducten. Een deel van onze producten voldoet al aan de standaarden van weidemelk. Om het consumenten duidelijker te maken hebben we het weidemelklogo van Stichting Weidegang op onze producten toegevoegd. In 2018 droeg maar liefst 58% van ons zuivelassortiment al het Weidemelklogo.

Melk die dit keurmerk mag dragen is afkomstig van boerderijen waar koeien ten minste 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag in de wei lopen. Buiten kunnen de koeien grazen en hebben ze voldoende leefruimte.

Kijk voor meer informatie op www.weidemelk.nl.

vis

Wij vinden het belangrijk dat de vis die we verkopen bijdraagt aan het verbeteren van de omstandigheden in de visvangst. Daarom heeft een steeds groter deel van ons visassortiment het MSC- of ASC-keurmerk. In 2018 had 34% van ons visassortiment een van beide keurmerken. Onze ambitie is om in 2020 ons hele visassortiment van het MSC- of ASC-keurmerk te voorzien. Door vis met deze keurmerken te kiezen, weet je zeker dat je verantwoord gekweekte (ASC) of wild gevangen (MSC) vis, schaal- en schelpdieren koopt.

Kijk voor meer informatie op www.msc.org of asc-aqua.org

vlees

Het verbeteren van dierenwelzijn is belangrijk voor ons. Voor onze vleeswaren zijn we daarom sinds 2017 bij Stichting Beter Leven aangesloten, het keurmerk om dierenwelzijn te verbeteren. Al onze hammen zijn op dit moment 1 ster Beter Leven gecertificeerd. We hebben de ambitie om al onze vleeswaren diervriendelijker in te kopen. In 2018 kozen we ervoor om onze ook bakkerij Beter Leven te certificeren. In onze bakkerij worden dagverse hartige producten zoals saucijzenbroodjes gemaakt. In 2019 verwachten we deze producten met 1 ster Beter Leven aan te kunnen bieden.

Kijk voor meer informatie op www.beterlevenkeurmerk.nl

koffie

Al onze koffie is duurzaam gecertificeerd met het Rainforest Alliance of het UTZ keurmerk.

Rainforest Alliance

Rainforest Alliance is een keurmerk voor betere arbeidsomstandigheden en milieu. Daarnaast zet het keurmerk zich in voor ecologische diversiteit en natuurbehoud van producten uit gebieden waar regenwoud groeit. Zo zetten we ons in voor natuurbehoud in de koffieregio’s.

Kijk voor meer informatie over Rainforest Alliance op www.rainforest-alliance.org

single origin koffie

In 2017 hebben we drie single origin koffies met het Rainforest Alliance keurmerk aan ons assortiment toegevoegd. Deze Zuid-Amerikaanse koffies komen uit Brazilië, Colombia en Honduras en zijn te traceren naar de koffieplantages. Eén van de coöperaties waar we koffie van kopen is de Kachalu Coffee Farmers uit het hoogland van Colombia. De coöperatie heeft als doel een hoge kwaliteit koffie te produceren met oog voor mens, milieu en natuur. Het verbouwen van deze koffie wordt gekoppeld aan het in stand houden van het regenwoud en een betere prijs voor de boeren.

Brazilië

Deze vol kruidige en pittige koffiebonen komen uit Brazilië; het grootste koffieland ter wereld. De koffie wordt geoogst op Fazenda Catuai Berrador en Fazenda Nova Suica. Deze twee single estate koffieplantages worden beheerd door de familie Veloso. In het gebied wordt rekening gehouden met de inheemse flora en fauna.

Het batchnummer van deze koffie Brasil is: 171101-16256.

Honduras

Deze milde en mooi gebalanceerde koffiebonen komen uit Honduras, waar bijna een derde van de bevolking werkzaam is in de koffie-industrie. Deze koffie komt van de koffieplantage Finca Santa Isabel, waar het land, het water en de bossen duurzaam gebruikt worden om de koffie te produceren.

Het batchnummer van deze koffie Honduras is: 171101-16255.

Colombia

De koffiebonen van onze Colombiaanse koffie komen van de Kachalu Coffee Farmers uit het hoogland van Colombia. De koffieboeren hebben als doel om een hoogwaardige arabica koffie te produceren met oog voor mens en milieu. De koffiestruiken die hier groeien, liggen in de natuurlijke schaduw van een grote variëteit aan regenwoudbomen. Door het behoud van de ecologische diversiteit in het gebied bevinden zich hier een honderdtal bijzondere vogelsoorten.

Het batchnummer van deze koffie Colombia is: 171101-16257.

UTZ

UTZ is afkomstig uit het Maya en betekent ‘goed’. UTZ is een wereldwijd certificeringsprogramma voor koffie, thee en cacao. Het UTZ-keurmerk richt zich op kwaliteit en productieverbetering door trainingen te geven aan boeren.

Naast het deel van onze koffie die dit keurmerk draagt, dragen ook al onze chocoladeproducten dit UTZ-keurmerk. Daarnaast vind je UTZ terug op onze basislijn thee.

Kijk voor meer informatie over UTZ op www.utz.org.

Bekijk hier het gehele koffie assortiment.

thee

Onze biologische thee en losse thee in blik dragen het Fairtrade keurmerk.

Het Fairtrade keurmerk staat voor eerlijke handel. Het helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in hun toekomst. De Fairtrade standaard kenmerkt zich door een transparante minimumprijs en premie. De boerencoöperatie of plantagemedewerkers besluiten samen hoe ze de premie willen besteden.

In het zuiden van India, op een hoogte van 2.000 meter, liggen de theeplantages Kotada, Welbeck en Parry Agro. Bij deze plantages kopen wij de thee in voor de Fairtrade biologische thee en losse thee in blik. De theeplukkers ontvangen een door Fairtrade vastgestelde sociale premie per kilo thee. De premie wordt besteed aan sociale projecten, zoals onderwijsbeurzen voor kinderen, medische hulp en het onderhoud van de lokale gemeenschappen.

Zo kochten we in 2018 39.500 kilo Fairtrade gecertificeerde thee in voor de verschillende melanges HEMA-thee.

Kijk voor meer informatie over Fairtrade op www.maxhavelaar.nl

Bekijk hier het gehele thee assortiment.

palmolie

Palmolie heeft in vergelijking met andere oliën een hoge opbrengst per hectare grond. Het is daarom één van de meest gebruikte ingrediënten in de voedselindustrie. Tegelijkertijd zorgt het verbouwen van niet-duurzame palmolie voor ontbossing in Zuidoost-Azië. Ook HEMA gebruikt palmolie in haar food en cosmeticaproducten. Onze doelstelling om in 2018 100% duurzamere RSPO-palmolie in te kopen is voor ons food assortiment  behaald.  Daarnaast onderzoeken we of palmolie waar mogelijk uit onze food producten gehaald kan worden zonder dat het afbreuk doet aan de receptuur.

Voor cosmetica is het lastiger, omdat de palmolie in tientallen complexe ingrediënten kan voorkomen en maar een fractie van het product vormt. Met onze cosmetica leveranciers die nog geen RSPO-palmolie inkopen, maken we duidelijke afspraken om dit door te voeren.

Meer weten? Kijk op www.rspo.org

Menu