aaa25

HEMA staat midden in de samenleving en we voelen ons verantwoordelijk voor de mensen die bij en met ons werken.

samenleving

HEMA ondersteunt verschillende initiatieven, die impact hebben en passen bij onze kernwaarden.

Omdat we voor lange termijn impact gaan, werken we samen met een aantal vaste partners. Sinds 2006 werken wij samen met KWF Kankerbestrijding. Wanneer een klant een oude cartridge bij ons inlevert, doneert de klant hiermee een bedrag aan het KWF. Net als in 2018 hebben we in 2019 €12.000,- ingezameld en gedoneerd aan het KWF. Het COC steunen we sinds 2016 tijdens de Pride Amsterdam. Afgelopen jaren voerden we een specifieke Pride HEMA Campagne en verkochten daarbij passende producten, zoals t-shirts of tompouces. De winst van deze producten komt ten goede aan de GSA’s van het COC. De GSA is een groep leerlingen die ernaar streeft dat hun school veilig is voor iedereen. HEMA vindt ook dat een middelbare school een veilige plek hoort te zijn voor iedereen en draagt daarom haar steentje bij. In 2019 doneerden we €22.500 en 2.000 T-shirts aan het COC.

We zijn een samenwerking aangegaan met de Voedselbank Nederland. Een onderdeel hiervan dat we in januari 2018 middels ons klantenspaarkaartsysteem Meer Hema een donatie van 700.000 kopjes koffie hebben geschonken. 

0
gedoneerd aan het COC
1
geschonken aan KWF in 2017
0mln
Nederlanders hebben moeite met lezen en schrijven

HEMA staat midden in de samenleving en wij zien het als onze rol om hierin een positief verschil te maken. Daarom lanceerden wij in 2018 de HEMA Foundation. De HEMA Foundation zet zich in voor een inclusieve samenleving, waarin iedereen mee kan doen aan het dagelijks leven. Concreet betekent dit dat de foundation iedere drie tot vier jaar een impuls geeft aan een thema – gerelateerd aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties – dat bijdraagt aan inclusiviteit. Tot 2022 zet de foundation zich in voor het thema taalvaardigheid.

Geen 4-jarige op taalachterstand
Jaarlijks worden er in Nederland 170.000 kinderen geboren. Bijna 25% van deze kinderen start aan de basisschool met een taalachterstand. Laaggeletterdheid wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven. Opgroeien in een taalarm gezin waar weinig wordt gesproken en (voor)gelezen, vergroot de kans op laaggeletterdheid aanzienlijk. HEMA Foundation zet zich ervoor in dat geen enkele 4-jarige een taalachterstand heeft:

  • HEMA Foundation ondersteunt initiatieven die cruciale spelers verbinden, innovatie brengen of vernieuwende concepten ontwikkelen. En de foundation ondersteunt (taal)organisaties door HEMA-klanten op te roepen om vrijwilliger te worden. In 2018 zijn bijvoorbeeld circa 350 extra vrijwilligers geworven voor de VoorleesExpress via HEMA Foundation.
  • Daarnaast zet HEMA Foundation bewustwordingscampagnes en -activiteiten op (zoals voorleesmiddagen) om het belang van taalontwikkeling bij jonge kinderen onder de aandacht te brengen bij ouders en professionals.
  • Ook organiseert HEMA Foundation jaarlijks een Accelerator Programma: een training- en opleidingsprogramma voor jonge designers die een positieve impact op de wereld willen maken. Tijdens het traject leren de deelnemers hun ontwerpvaardigheden in te zetten voor innovatieve producten, services of concepten die bijdragen aan taalvaardigheid onder kinderen tussen 0-4 jaar. Ook worden de designers gecoacht in hoe zij van een goed idee tot een impactvol concept komen. En de deelnemers leren ondernemersvaardigheden die ze kunnen combineren met hun creativiteit. De beste concepten krijgen aan het einde van de Accelerator (financiële) ondersteuning om hun ideeën te realiseren. Ten slotte dragen HEMA-medewerkers in heel Nederland bij aan de ambitie van de HEMA Foundation, door zich in te zetten als vrijwilliger (voorlezer of taalmaatje) en/of door geld te doneren.

Lees meer over de HEMA Foundation op www.hema-foundation.org of volg ons op Facebook.

Menu